0
  • 0
    0
    0
  • Výsledky Scientologie
    0
    0
    Buďte informováni!
    Do níže uvedeného políčka napište svoji e-mailovou adresu a budete pravidelně dostávat nejnovější informace.
     11. 1. 2005 - ČR

    ODPOVĚĎ NA VZESTUP MARIHUANY A EXTÁZE: POSÍLENÍ PROTIDROGOVÉ PREVENCE

    Protidrogový projekt ŘEKNI NE DROGÁM-ŘEKNI ANO ŽIVOTU vydal svoji Výroční zprávu o činnosti za rok 2004 (celá volně ke stažení na www.rekninedrogam.cz).

    Od počátků působení v ČR se tento projekt jako jeden z mála v zemi zaměřuje na prevenci drog, které v Evropské unii a v naší zemi zažívají největší vzestup, a to MARIHUANU a EXTÁZI. Podle mezinárodního průzkumu ESPAD z konce roku 2004 konzumuje česká mládež ve věku 16 let nejvíce marihuany v Evropě. Celkově jí vyzkoušelo téměř 50%, přitom každý pátý kouří „trávu“ aspoň jednou měsíčně a každý dvacátý prakticky denně. 8% dětí v tomto věku vyzkoušelo extázi, 6% pak LSD. Podle materiálů Všeobecné zdravotní pojišťovny ušetří jedna stokoruna, vynaložená na prevenci drogové závislosti, této pojišťovně 700 korun. Stejný zdroj uvádí, že čím méně preventivních programů, tím více závislostí na legálních i ilegálních drogách se ve společnosti vyskytuje.

    Problém s tzv. rekreačními drogami je mimo běžně známých následků také ten, že se nerozpouští v krvi či v moči, ale teprve až v tukových tkáních konzumentů, kde se usazují a působí dlouhodobě. Každá droga je v podstatě jed a spaluje v těle konzumenta vitamíny a minerály, které jeho organismus produkuje.

    Dr. Carlton E. Turner z University of Mississippi, který je již 30 let celosvětově uznávaný výzkumný pracovník v oboru kanabisu, o marihuaně říká: „Žádná jiná droga, kterou člověk užívá, nezůstává v těle tak dlouho jako kanabis. A neexistuje žádná jiná legální nebo ilegální droga, která napadá každý důležitý tělesný orgán, každý tělesný systém a každou jednotlivou buňku.“
     

    Efektivní pouliční protidrogové kampaně

    • Dobrovolníci z protidrogového projektu působili v roce 2004 ve 21 městech naší země zejména svými pouličními protidrogovými kampaněmi, které spočívají v přímém kontaktu mezi občany a dobrovolníky. Dobrovolníci jsou výrazně vidět, odpovídají kolemjdoucím na jejich otázky a vzniká dialog. Pouliční kampaň je také spojena s distribucí informačních protidrogových brožur a letáků, zejména o škodlivosti marihuany. Těchto kampaní proběhlo v roce 2004 celkem 1755. Celkem tyto kampaně oslovily 876.000 občanů, což je oproti roku 2003 nárůst o téměř 100%!
    • Projekt vydal v loňském roce novou informační brožuru upozorňující na nebezpečí extáze s názvem Extáze: Zrádce bez masky a publikaci Drogy a děti, určenou pro rodiče a učitele, která je informuje, jak například mluvit s dětmi o drogách nebo jak jim rozumně pomoci.
    • Finančně pak projekt za loňský rok zajistil a rozdal 170.850 informačních brožur a letáků o nebezpečí a škodlivosti drog.
    • Jeho dobrovolníci odpracovali v roce 2004 2.512 hodin.

     

    Velmi známým se projekt ŘEKNI NE DROGÁM – ŘEKNI ANO ŽIVOTU stal pořádáním již druhého ročníku celostátní protidrogové kampaně spojené se sportem s názvem CYKLOBĚH ZA ČESKOU REPUBLIKU BEZ DROG 2004. Jeho cílem bylo upozornit na nárůst drog v naší zemi, informovat představitele 50 měst o důležitosti protidrogové prevence a zvýšit důraz na ni při řešení drogové problematiky. Sportovci – protidrogoví aktivisté urazili za 13 dní téměř 1700 km dlouhou trasu okolo celé republiky a navštívili se svým poselstvím 47 měst. Představitelé měst se pak symbolicky připojili k cílům Prohlášení měst bez drog, které podpořilo také 5 senátorů Senátu PČR. Toto Prohlášení bylo na závěr maratonu předáno místopředsedovi Výboru  pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR senátoru Danielu Kroupovi, který aktivisty přijal na půdě Senátu a také sám Prohlášení podpořil. Řekl: „Dovolte, abych Vám poděkoval za to, že jste zorganizovali takovou významnou a úspěšnou akci. Všichni, alespoň co jsme tady, víme, že drogy jsou jedním z velkých zel moderní společnosti. A že zejména mladá generace je postižena tím, že v nabídkách životních možností, které se dneska nabízejí, jsou drogy jednou z těch nejnepříjemnějších.“
    Velkým výsledkem této akce byl zájem měst na posílení aktivit jejich protidrogové prevence.

    Protidrogový projekt působí v ČR již od roku 2001. Je součástí mezinárodní protidrogové kampaně členů Scientologické církve, která vznikla již v roce 1983 ve Francii jako odpověď na zvyšující se nárůst drog a jejich zneužívání. Jeho činnost spočívá v rozsáhlých veřejných kampaních na informování o nebezpečí drog směrovaných k široké veřejnosti, zejména pak k mládeži. Cílem je informovat jednoduchým a srozumitelným způsobem o zdravotních a sociálních rizicích a podnítit společnost k většímu důrazu na jejich prevenci. Projekt také informuje o efektivním řešení pro již drogově závislé, které spočívá v unikátním detoxikačním programu bez pomoci náhražkových drog podle metody L. Ron Hubbarda. Preventivní projekt je podporován a financován členy Scientologické církve, kteří jsou zároveň skupinou žijící život bez potřeby drog. Dále je podporován sponzory z řad firem i jednotlivců.

    „V protidrogové prevenci vidíme skutečně řešení a velkou šanci pro budoucí generace. Když lidé porozumí tomu, co drogy jsou a co způsobují, udělají si na ně vlastní, pevný názor,“ říká mluvčí projektu Špalek.


    Více informací :

    www.rekninedrogam.cz

    NAVRCHOLU.cz