0
  • 0
    0
    0
  • Results of Scientology
    0
    0
    Stay informed!
    Enter your e-mail address in the below field and you'll be getting the latest news regularly.
     15. 10. 2007 - Evropa

    Scientologická církev v Portugalsku byla plně uznaná státem

    Portugalsko/Lisabon - Portugalské ministerstvo spravedlnosti udělilo Scientologické církvi v Portugalsku plné uznání státem jako náboženství podle portugalského práva. To zahrnuje plné osvobození od daní, stejně jako uznání jejích duchovních a zrovnoprávnění sňatku s občanským sňatkem. Kromě toho získala církev možnost, podobně jako katolická církev, uzavírat speciální smlouvy s portugalským státem.

    Scientologická církev Portugalsko byla založena v roce 1984 a původně byla 7. dubna 1988 na základě povolení ministerstva spravedlnosti zaregistrovaná jako náboženské sdružení. V roce 2001 byla zákonem o náboženské svobodě vytvořena nová éra pro ty náboženské společnosti, které existují v zemi už více než 30 let nebo jejichž existence jako náboženství na mezinárodní úrovni je více než 30 let.

    Portugalské ministerstvo spravedlnosti udělilo nyní Scientologické církvi Portugalsko zvláštní status „náboženské kolektivní společnosti“, poté co Scientologická církev Portugalsko a její aktivity byly především po stránce právní, morální a náboženské shledány jako obvyklé /církev v Portugalsku působí již čtvrt století/ a po rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva z 5. dubna 2007 (případ scientologické církve Moskva versus Rusko), obdržela tedy nyní scientologie plné uznání státem jako náboženství v Portugalsku.

    Toto nové zákonné právo vyústilo v celou řadu privilegií, která předtím přináležela pouze katolické církvi.  V rámci toho plné osvobození od daní, zrovnoprávnění sňatků uzavíraných před scientologickými duchovními s občanskými sňatky, právo duchovních na duchovní službu v nemocnicích či věznicích, stejně jako respektování scientologických svátků státem ve vztahu k členům církve, jakož i možnost uzavírat se státem speciální smlouvy ohledně zvláštních církevních požadavků.

    V roce 2003 ustanovila portugalská vláda komisi, aby bylo zaručeno náležité prosazení zákonů o náboženské svobodě z roku 2001. Ovšem teprve v roce 2004 byl zveřejněn příslušný postup, podle kterého se má postupovat, aby bylo možné uznání státem získat.

    Portugalská vláda také ustanovila pracovní skupinu pro mezináboženský dialog, který by měl napomáhat multikulturnímu a multináboženskému dialogu mezi státními instancemi a společností.

    „Toto rozhodnutí portugalského ministerstva spravedlnosti zdůrazňuje pozici scientologické církve a ukazuje, jak absurdní se stala diskuse o scientologii například v Německu,“ řekl Jiří Voráček z tiskové kanceláře Scientologické církve pro Česko a Slovensko. V České republice dnes působí okolo 1500 členů a sympatizantů, na Slovensku je to okolo 2000.

    Jen v posledním roce bylo otevřeno více než 1500 center, misí a organizací scientologické církve včetně větších centrálních budov církve, jako například v Londýně a Berlíně. Spolu s nově založenými scientologickými skupinami v Afghánistánu, Nigérii a Bahrajnu dnes církvev působí ve více než 7500 církvích, misích a skupinách ve 163 zemích s 10 miliony členů.

    Scientologie je právně uznána jako církev v mnoha ze 163 států světa, kde působí (např. Maďarsko, Švédsko, USA). V ostatních je registrována jako nezisková/náboženská organizace (např. Německo, Francie, Česká a Slovenská republika).

    Scientologie je učením o duchovní podstatě člověka a jeho vztahu k okolí a k vesmíru. Způsobuje, aby člověk byl duchovní bytostí neomezených schopností a dovedností. Vznikla v roce 1954 ve Spojených státech. Je aplikovanou náboženskou filozofií založenou L. Ronem Hubbardem (1911-1986). Přistupuje k člověku jako k duchovní bytosti a poskytuje lidem nástroje, které mohou použít pro zvládnutí nebo zlepšení různých situací a problémů, se kterými se setkávají ve svém životě.

    Církev se také desítky let úspěšně angažuje v sociální problematice, zejména v oblastech drogových závislostí, nápravy zločinců, zvyšování gramotnosti a v dohledu nad dodržováním lidských práv.

    www.scientologie.cz
    www.scientology.org

    NAVRCHOLU.cz