0
  • 0
    0
    0
  • Výsledky Scientologie
    0
    0
    Buďte informováni!
    Do níže uvedeného políčka napište svoji e-mailovou adresu a budete pravidelně dostávat nejnovější informace.
     28. 5. 2009 - Evropa

    VYJÁDŘENÍ SCIENTOLOGICKÉ CÍRKVE K FRANCOUZKÉMU SOUDNÍMU SPORU AUDE-CLAIRE MALTON VERSUS CHURCH OF SCIENTOLOGY CELEBRITY CENTER OF PARIS

    Tento soudní spor má kořeny už v roce 1998, kdy se paní Malton krátce zúčastnila scientologických náboženských služeb, včetně studia scientologických textů (kurzů) a duchovního poradenství. Také si zakoupila knihy a jiné materiály církve. Po pěti měsících se rozhodla, že ji Scientologie nevyhovuje, a církev svobodně opustila.

    Následně paní Malton naprosto zbytečně podala žalobu o vrácení příspěvků za služby včetně peněz za knihy a jiné materiály. Paní Malton podala žalobu i přesto, že v Scientologické církvi funguje unikátní možnost vrácení příspěvků v případě nespokojenosti člena – a to do 3 měsíců po absolvování poslední služby v církvi. To však paní Malton nevyužila.

    V září 2006, po osmi letech vyšetřování, požádal prokurátor o zastavení vyšetřování bez vznesení jakýchkoli obvinění vůči církvi nebo jakémukoli jedinci. Prokurátor to odůvodnil tím, že neexistuje jediný důkaz provinění a že obžalovaní nemají žádnou motivaci nebo cíle komerční povahy a upřímně věří, že pomáhají lidem.

     Od té doby se neobjevila žádná nová fakta, která by nějakou obžalobu podepřela. Nicméně dne 8. září 2008 vydal vyšetřovací soudce 57stránkovou obžalobu a zahájil tak soudní proces (jehož první stání v pondělí 25. května 2009 vzbudilo tolik mediálních reakcí).

    Okolnosti ohledně pozadí tlaků na uskutečnění tohoto procesu proti církvi zůstávají zatím mlhavé. 

    Není bez zajímavosti, že během posledního roku byla ukončena dvě nápadně podobná vyšetřování církve, kdy jedno bylo vedeno od roku 1989, a druhé dokonce od roku 1989. V obou případech Scientologická církev plně zvítězila. Trvalo to však dvě desetiletí, než prokázala svoji nevinu. Po dobu těchto procesů media referovala podobně negativně jako dnes.
     
     Tyto a jiné podobné případy nejsou často nic jiného než  vykonstruované případy, které získávají na důležitosti jen díky mediálnímu lynčování naší církve.

    Dle několika rozhodnutí a prohlášení Evropského soudu pro lidská práva (ECHR) a Komise pro lidská práva Organizace spojených národů porušují takové případy základní právo na svobodu náboženství a víry, dané článkem 9 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod a článkem 18 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech (ICCPR).

    Scientologická církev a její náboženské praktiky byly uznány desítkami soudů a vládních agentur po celém světě. Některá z těchto náboženských uznání, jako například ve Španělsku nebo v Itálii, byla dosažena až po vleklých soudních řízeních, ve kterých byla Scientologická církev nucena bojovat proti obdobným falešným obviněním vzneseným protináboženskými extremisty.

    V dubnu 2007, v případu Scientologická církev Moskva versus Rusko, uznal Evropský soud pro lidská práva právo všech scientologů na praktikování svého náboženství bez jakýchkoli vládních zásahů nebo obtěžování. Závěry vyhlášené v tomto rozhodnutí se vztahují na všech 47 členských států, tedy i na Francii.

    ______________

    Scientologická církev byla založena v roce 1954. Dnes sdružuje téměř 8 000 scientologických církví, misí a skupin ve více než 160 zemích. Církev sponzoruje největší vzdělávací iniciativu v oblasti lidských práv na světě a také největší světový nevládní protidrogový program. V posledním roce se Scientologie rozšířila více než za posledních pět let dohromady a za posledních pět let více než za posledních pět desetiletí dohromady a stala se nejrychleji rostoucím náboženstvím na Zemi.

    NAVRCHOLU.cz