0
  • 0
    0
    0
  • Výsledky Scientologie
    0
    0
    Buďte informováni!
    Do níže uvedeného políčka napište svoji e-mailovou adresu a budete pravidelně dostávat nejnovější informace.
     21. 9. 2003 - Evropa

    SCIENTOLOGICKÁ CÍRKEV OTEVŘELA TENTO TÝDEN EVROPSKOU KANCELÁŘ PRO LIDSKÁ PRÁVA

    BELGIE/BRUSEL - Mezinárodní Scientologická církev oficiálně představila v Evropské čtvrti v Bruselu Evropskou kancelář pro veřejné záležitosti a lidská práva.

    Ve dvoudenní sérii slavnostního dění byla tato kancelář uvedena do úřadu v nádherné, přestavené budově neoklasického stylu ze začátku 19. století. Slavnostního otevření v ulici rue de la Loi č.p. 91 se také zúčastnilo přes 300 zástupců z Evropských institucí, náboženských společností, expertů na lidská práva a rovněž členů diplomatických sborů.

    Hlavní myšlenkou řečníků při otevírací ceremonii bylo informovat veřejnost o jejich zkušenostech s činností Scientologické církve na poli lidských práv a náboženské  svobody. Mezi řečníky byli:

     

    - Bob Van den Bos, holandský člen evropského Parlamentu a zpravodaj Parlamentu pro hlášení lidských práv pro rok 2002.

    - Bashy Quarishy, prezident Evropské sítě proti rasizmu (ENAR) a šéfredaktor MediWatch.

    - J.L. Janssen Van Raay, který pracoval 22 let v Evropském a dánském Parlamentu a rovněž jako člen Rady Evropy. Je také držitel Legion d´Honeur Francie a držitel německého kříže za zásluhy.

    - Profesor Gerhard Besier z Drážďanské Univerzity-Institutu pro studia totalitářství.
     
    - Chris Brightmore, lektor Leicester Univerzity v Anglii a který byl jako vrchní inspektor anglického Scotland Yardu  zodpovědný za zadržení heroinu v zemi.

    Při formálním završení slavnostní ceremonie, Kurt Weiland, člen Rady ředitelů Mezinárodní Scientologické církve vysvětlil, že rozhodnutí církve, založit Bruselskou kancelář pro lidská práva, bylo motivováno odpovědností pomoci vytvořit společenské klima, aby práva a svobody obsažené v mezinárodní Deklaraci lidských práv mohly být uskutečňovány. „My pevně věříme, že ohrožení svobody pro jakéhokoli jednotlivce je ohrožení svobody pro všechny“, řekl Weiland.

    Na tiskové konferenci pan Weiland představil Výzvu pro náboženství, lidská práva a společnost, že konečné rozhodnutí církve je zveřejňovat životní úlohu náboženství ve společnosti, víru ve svobodu, vyjadřovat svobodu, demokracii, spravedlnost, vztahy mezi církví a státem, svobodu informací, multikulturní společnost a mnoho dalších. Dvacet dva bodů této Deklarace vyjádřilo rozhodnutí Scientologické církve pro lidská práva a řekly jasně: “Žádný stát ani žádné náboženské skupiny nemají právo kontrolovat, ať už přímo nebo nepřímo, osobní náboženské přesvědčení. Žádný stát nesmí jednotlivcům bránit se svobodně sdružovat nebo opouštět náboženské skupiny.“

    Výkonný ředitel Evropské kanceláře pro lidská práva pan Amicarelli řekl, že nová Kancelář bude fungovat jako ústřední bod pro aktivity církve v oblasti lidských práv v Evropě a bude sloužit jako útočiště pro ty, kteří hledají pomoc v jejich komunitách k vyřešení problémů se zneužíváním drog, s negramotností, nemorálností a s kriminalitou. “V současné době  naše církev sponzoruje v Evropě 169 sociálních programů na zdokonalování společnosti. Je součástí našeho rozhodnutí zlepšit společnost,“ řekl Amicarelli.

    V budově je první permanentní Evropská výstava Scientologie, je rozmístěna na třech patrech a obsahuje 750 expozic, které prezentují celosvětové sociální programy pro zlepšení, které jsou založeny na výzkumech a objevech zakladatele Scientologie L. Ron Hubbarda. Výstava také popisuje církevní iniciativy za lidská práva a vysvětluje základy náboženství. Výstava je otevřena pro návštěvníky denně od 09:00 do 16:30 hodin. Více informací na www.scientology-europe.org

    „Naše církev má dlouhou historii s objevováním a s interpretováním zneužití lidských práv tak, že mohou být vymýcena. Tato výstava dává důkaz několika takových vyšetřování. Je to nová Kancelář složená z personálu, který má více než 50 let zkušenosti v obhajování lidských práv a to jen dokládá naše rozhodnutí zachovat lidská práva pro všechny,“ řekl Reverend Weiland z Mezinárodní Scientologické církve.

    Na výstavě je také prezentována akce, která se podniká na ochranu lidských práv a která proběhla mezinárodními titulky v sedmdesátých letech, kdy byla scientology odhalena existence a provoz černošských otrockých táborů v době apartheidu v Jižní Africe. Bylo odhaleno, že soukromé firmy a zkorumpovaní vládní představitelé dávali černochům drogy a věznili je, aby dosáhli zisků, které se pohybovaly okolo mnohamiliónových částek v dolarech. Díky tomu, že se protivila umlčení a potlačení uveřejňování fotografií táborů, byla církev vystavena silnému útlaku ze strany vlády apartheidu. Poté, co mezinárodní tělesa tyto tábory vyšetřila a odsoudila, byla církev očištěna a později se jí dostalo oficiálního uznání jako náboženství v Jižní Africe.

    V Austrálii byly v osmdesátých letech odhaleny zvěrstva, která byla páchaná psychiatry ve jménu „terapie hlubokého spánku“ díky scientologům, kteří dokázali, že zločinní psychiatři zmrzačili, znásilnili nebo zabili mnoho pacientů. Díky práci scientologů byli tito psychiatři postaveni před soud a tyto praktiky  zakázány.

    Církev zaujímala po desetiletí silné stanovisko proti psychiatrickému nálepkování a drogování dětí. Ochrana dětí před takovými „dealery v bílých pláštích“ se stala pro Evropskou unii stejně důležitá jako pro Spojené státy, kde se množství drog předepisovaných dětem zvýšilo od roku 1997 o 37% s tím, že je nyní na psychotropních drogách proti vymyšleným „nemocem“ od 6 do 8 miliónů dětí a dospívajících. Někteří rodiče byli školami donuceni dávat svým dětem předepsané psychiatrické drogy jako nezbytný předpoklad pro vzdělání jejich dětí. Těmto dětem jsou dávány nebezpečné psychostimulanty, které jsou také známy na pouličním drogovém trhu a jsou používány i ve sportu jako doping.

    Jako odpověď na tyto záležitosti prosadila v březnu tohoto roku Sněmovna reprezentantů ohromující většinou 425:1 zákon o léčení dětí. Podle tohoto zákona je vedením škol zabráněno požadovat od studentů užívání léků jako podmínku pro navštěvování školy.

    Martin Weightman, ředitel pro lidská práva Scientologické církve v Evropě spustil novou kampaň vzdělávání v lidských právech. Formou desítek tisíc vzdělávacích brožur s názvem Průvodce k míru skrze lidská práva, které byly vytištěny v několika jazycích a které byly distribuovány v rámci událostí a konferencí v evropských zemích zdarma. Všeobecná deklarace lidských práv a Evropská úmluva o lidských právech jsou popsány v těchto sponzorovaných brožurách.

    Weightman řekl, že Scientologická církev úspěšně bojovala za lidská práva po mnoho let a že   náboženská svoboda pro lidi všech vyznání hraje klíčovou roli v akcích Scientologické církve. Vysvětlil, že církev nyní šíří vzdělávání o lidských právech a kampaně pro zlepšení společnosti po celé Evropě. Nová Bruselská kancelář zaměstnává 12 lidí a koordinuje tyto programy napříč Evropou.

     

    NAVRCHOLU.cz