0
  • 0
    0
    0
  • Results of Scientology
    0
    0
    Stay informed!
    Enter your e-mail address in the below field and you'll be getting the latest news regularly.
     5. 4. 2000 - Ostatní

    JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA UZNALA SCIENTOLOGII JAKO NÁBOŽENSTVÍ, KDYŽ DUCHOVNÍM UDĚLILA PRÁVO ODDÁVAT

    JAR - V pondělí 4. dubna 2000 Ministerstvo vnitra Jihoafrické republiky udělilo 12 duchovním Scientologické církve právo oddávat.

    Toto rozhodnutí legalizuje všechny uzavřené sňatky, které budou provedeny scientologickými duchovními. Tato skutečnost rovněž znamená, že Jihoafrická republika oficiálně uznala Scientologii jako bona fide náboženství. To koresponduje s dřívějším závazkem vlády Jihoafrické republiky, že všechna náboženství si budou rovna.

    Reverend Heber C. Jentzsch, prezident Mezinárodní Scientologické církve, řekl, že uznání neočekávaně ukazuje Jihoafrickou republiku jako stát, který je mezi prvními v etablování práv pro všechna náboženství.

    „Jihoafričané jsou velmi spirituální lidé a my jsme velmi potěšeni, že vláda uznala skutečnost, že Scientologie může být Jihoafrické republice prospěšná,“ řekl rev. Jentzsch, který sloužil v prosinci minulého roku Scientologickou nedělní službu (obdoba bohoslužby) pro osoby rozdílného vyznání v Parlamentu světových náboženství v Kapském Městě.

    Jentzsch dále řekl: „Oficiální uznání jako bona fide náboženství pomůže církvi v poslání zlepšovat společnost a sloužit duchovním potřebám všech Jihoafričanů. Stejné přání vyjádřil i bývalý prezident Mandela, který volal po tom, aby náboženství pomohla vládě vyřešit problémy společnosti.“

    Potom, co se Jihoafrická republika zbavila apartheidu, začala s širokými reformami na poli lidských práv. Mezi prvními přijala novou ústavu a podepsala mezinárodní závazky o lidských právech. Součástí těchto celkových reforem byla náboženská svoboda.

    Rovněž Právní komise Jihoafrické republiky (jejíž členové jsou soudci Ústavního soudu a členové vlády) minulý rok doporučila: „Zákon o manželství by měl být dán do souladu se společenskými změnami v Jihoafrické republice, což se dotýká i základů náboženské svobody a náboženské rovnosti, které jsou obsaženy v Ústavě Jihoafrické republiky.“

    Tiskový mluvčí Scientologické církve v Jihoafrické republice Paul Sondergaard uvítal uznání jako vyjádření vládní rozhodnosti k ochranně práv minoritních náboženství a dále prohlásil, že “během schvalování žádosti našich duchovních použila vláda Zákon o manželství a také Ústavu.“

    Pan Sondergaard vnímá uznání jako potvrzení práce, kterou vykonali duchovní církve a členové jednotlivých kongregací ve zvládání negramotnosti, drogové prevence a kriminální rehabilitace.

    Během apartheidu pracovali Scientologové neustále na tom, aby zlepšovali životy Jihoafričanů tmavé barvy pleti. Poskytli semináře založené na vzdělávacích principech (a zaměřené na zvládnutí negramotnosti) vyvinutých L. Ronem Hubbardem více než jednomu milionu studentů.

    V sedmdesátých letech odhalil církevní časopis Freedom (Svoboda), zabývající se lidskými právy, odlehlý „tábor“, ve kterém byli psychiatričtí pacienti tmavé barvy pleti drženi v primitivních podmínkách a vykořisťováni jako otrocká pracovní síla. Ačkoli vláda apartheidu okamžitě časopis Freedom zakázala, církev poskytla své důkazy OSN a Červenému kříži. Potom, co se apartheid zhroutil, nařídila nová vláda vyšetřovací komisi. Díky této vyšetřovací komisi byla ustanovena Listina práv psychiatrických pacientů, která nedávno vyvrcholila široce podporovanou Listinou lidských práv Jihoafrické republiky.

    Scientologická církev byla v Jihoafrické republice založena v Johannesburgu v roce 1957. Scientologické církve dnes také existují v Pretorii, Durbanu, Port Elizabeth, Kapském Městě a v Randburgu, přičemž se celkově více než 240 duchovních a pracovníků církve stará o duchovní potřeby 65 000 členů církve.

    Toto uznání přichází právě tři týdny poté, co byly uznány a jako „náboženská společenství“ zaregistrovány všechny scientologické církve ve Švédsku.

    NAVRCHOLU.cz