0
  • 0
    0
    0
  • Results of Scientology
    0
    0
    Stay informed!
    Enter your e-mail address in the below field and you'll be getting the latest news regularly.
     5. 5. 2000 - Německo

    PRAXE NĚMECKÉ VLÁDY NEUDÍLET ZAKÁZKY SCIENTOLOGŮM SE OBJEVILA I V ČESKÉ REPUBLICE

    NĚMECKO - Jak tento týden informovala německá DPA, vláda Spojených států vyjádřila znepokojení nad tzv. „filtry na sekty“, které jsou v platnosti v Německu. Jedná se o opatření uvedená v praxi německou vládou proti členům Scientologické církve, kteří pracují ve vzdělávacích nebo poradenských firmách.

    Zpráva, vydaná Kanceláří zmocněnce pro obchod Spojených států, kterou v pondělí ve Washigtonu představila její zástupkyně Charlene Barshefsky, říká, že toto opatření může vést k diskriminaci amerických obchodních firem v Německu.

    „Jakákoli firma, která odmítne podepsat prohlášení, v němž se zavazuje, že odmítá principy Scientologie a že nebude vybízet spolupracovníky k účasti na jejích kurzech a seminářích, se stane okamžitě nedůvěryhodnou a tak na ni také bude nahlíženo. Toto opatření ve skutečnosti již postihlo nejméně jednoho velkého amerického dodavatele,“ říká zpráva.

    I když platnost toto prohlášení je omezená pouze na úřady na spolkové úrovni, ve skutečnosti se ukázalo, že soukromé firmy používají tyto formuláře také, což je  nad rámec jejich funkčnosti.

    „Obava vlády Spojených států má svoje reálné opodstatnění, jehož plný důkaz můžeme nalézt i v České republice, kdy jedna česká firma zabývající se kosmetikou a léky musela ukončit svoji činnost poté, co byla nucena německým vedením firmy podepsat  toto prohlášení,“ řekl tiskový mluvčí Scientologické církve v ČR Jiří Voráček.

    Vlastník firmy NATURATA, magistr farmacie A. Komorous, který se hlásí k Scientologii, odmítl toto prohlášení podepsat  a to byl důvod, na jehož základě s ním firma okamžitě ukončila spolupráci. Navíc mu rovněž odmítla vyplatit provize řádově ve výši sto tisíc korun českých z prodeje za období, kdy probíhala jednání s firmou o tomto formuláři, který jak v Německu, tak  v České republice nemá právní oporu.

    „Celková škoda byla nejen finanční – akce proti naší firmě pokračovaly z německého ústředí skrze jiné subjekty. Tak nám bylo znemožněno přednášení a poradenská a publikační činnost na toto téma. Výsledkem byla nucená změna povolání a propuštění dvou dalších osob z firmy. Toto se stalo i přesto, že německá firma věděla o mém studiu  Scientologie již od samotného začátku, tedy od roku 1991. Avšak až v roce 1999 na základě kampaně německé vlády na tzv. filtry na sekty se firma začala podílet na aplikování diskriminačních praktik vůči mé osobě,“ řekl majitel bývalé firmy Mgr. A. Komorous.

    Zpráva zmocněnce pro obchod Spojených států tak navazuje na již publikované zprávy amerického ministerstva zahraničí, které ve svých výročních zprávách již šest let kritizuje německou vládu za diskriminaci členů Scientologické církve v Německu.

    Scientologická církev byla založena americkým spisovatelem a humanistou L. Ronem Hubbardem v roce 1954. Scientologická církev, která působí ve 133 zemích světa a k níž se hlásí okolo 8 milionů osob, obdržela statut náboženské komunity ve Švédsku v březnu tohoto roku a v dubnu v Jihoafrické republice.


    Překlad zprávy z DPA:
    VLÁDA USA JE ZNEPOKOJENA NĚMECKÝMI "FILTRY NA SEKTY" PŘI UDĚLOVÁNÍ ZAKÁZEK

    Washington (dpa) - Spojené státy vyjádřily své znepokojení nad tzv. německými „filtry na sekty“ při zadávání vládních zakázek. Toto opatření, nasměrované proti Scientologické církvi, může vést k diskriminaci amerických firem, zdůraznila v pondělí ve Washingtonu ve své nejnovější výroční zprávě americká zmocněnkyně pro obchod Charlene Barshefsky. Prezident Church of Scientology International, Heber C. Jentzsch, v úterý označil tento krok za „jasné odsouzení“ německého chování.

    Scientologové v rámci zaujetí svého stanoviska dále zdůraznili, že se jedná o „značné zesílení“ kritiky z USA. Ta demonstruje, že tento německý postoj také podle názoru vlády ohrožuje americký obchod. Ministerstvo zahraničí USA ve svých výročních zprávách o stavu lidských práv ve světě zacházení se Scientology již dříve kritizovalo.

    Zmocněnkyně pro obchod zdůraznila, že vláda USA vyjádřila své obavy ohledně „filtrů na sekty“ na německé straně.  Kdo nepodepíše, tomu nebudou přiděleny žádné zakázky.

    Ačkoli tento předpis platí na spolkové úrovni jen pro smlouvy ohledně poradenství a vzdělávání a jejich přesná realizace je nejasná, zdá se, že zařízení jednotlivých spolkových zemí a samotné soukromé firmy ho ve velkém rozsahu používají. Nejméně jeden významný americký dodavatel byl podroben průzkumu, který daleko překročil dřívější praktiky.  

    NAVRCHOLU.cz