0
  • 0
    0
    0
  • Výsledky Scientologie
    0
    0
    Buďte informováni!
    Do níže uvedeného políčka napište svoji e-mailovou adresu a budete pravidelně dostávat nejnovější informace.
     21. 12. 2001 - Německo

    BERLÍNSKÝ SOUD ROZHODL, ŽE SLEDOVÁNÍ SCIENTOLOGŮ NĚMECKOU VLÁDOU JE PROTIÚSTAVNÍ A NEOPRÁVNĚNÉ

    NĚMECKO - Berlínský správní soud před několika dny rozhodl, že vláda nemá vůbec žádné podklady k tomu, aby tajná služba sledovala mírumilovné členy Scientologické církve. Toto rozhodnutí tak ruší veškerá odůvodnění, která německá vláda používala k ospravedlňování diskriminačních opatření proti scientologům.

    Soud se domnívá, že Úřad pro ochranu ústavy, což je německá kontrašpionážní tajná služba, konal nelegálně a protiústavně. Ani po čtyřech letech dozoru nejsou žádné indikátory aktivit Scientologické církve nebo jejích členů, které by mohly špionážní opatření omluvit.Ve snaze po tom, aby Úřad mohl pokračovat ve sledování, překroutil význam jistých formulací v scientologické literatuře a vyložil je v jiných souvislostech. Úřad tak citoval výroky jasně se vztahující pouze ke zvýšení vědomí na duchovní úrovni, uvedl soud.

    „Soud udělal zásadní krok k zajištění demokracie a lidských práv. Dnešní vítězství nám dává prostředek k odstranění veškeré mašinerie diskriminace Scientologie v Německu,“ řekla Leisa Goodman, ředitelka oddělení lidských práv Mezinárodní Scientologické církve.

    Dodala, že „agenti Úřadu pro ochranu ústavy pronásledovali scientology po čtyři roky.  Také se angažovali v mnoha špinavých tricích proti nim. Blahopřejeme soudu, že měl odvahu hájit ústavu proti takzvanému Úřadu pro ochranu ústavy“.

    Ministerstvo zahraničí USA, několik členů Kongresu, mnoho náboženských zástupců a zástupců organizací obhajujících lidská práva odsoudilo dohlížení nad scientology jako bezdůvodné utiskování soukromých životů scientologů a hrubé porušování lidských práv. Ministerstvo zahraničí ve své Mezinárodní zprávě o stavu náboženských svobod v Německu,
    která byla vydána v říjnu 2001, poznamenalo, že Úřad „'vyšetřoval' Scientologickou církev a scientology přibližně čtyři roky. V průběhu těchto let nebyla uskutečněna žádná soudní stíhaní nebo odsouzení ohledně fungování Scientologie v této krajině...“.

    Toto soudní rozhodnutí se týká území Berlína, ale očekává se, že bude mít  silný vliv na ostatní německá území v ukončení sledování.

    Od roku 1997 mají scientologové zdokumentovány stovky případů porušení lidských práv vůči svým členům a mnoho „špinavých triků“ od Úřadu pro ochranu ústavy. Tozahrnuje pokusy o proniknutí agentů do církví; záměrné šíření falešných zpráv o scientolozích u jejich zaměstnavatelů, aby pak byli propuštěni; rozsévání neshod mezi členy církve v úsilí vytvořit zmatek uvnitř církve a další pokusy o podplácení scientologů, aby vznášeli falešná svědectví proti svým spolupracovníkům.

    Příkladem může být proslulý incident, který se týká jednoho z nejvyšších důstojníků a velitele operací berlínské policie Otta Drekslera. Úřad učinil nesprávný závěr, že pan Dreksler patřil k Scientologické církvi. Tento závěr byl  založený na zprávě od agenta, který byl bývalým členem proslulé východoněmecké tajné policie - Stasi. Přestože Úřad věděl o tom, že zmíněný agent byl členem Stasi, přišel pan Dreksler na základě jeho svědectví na několik měsíců o svou práci, dům, kancelář, auto a osobní počítač a byl vyloučen ze společnosti. Teprve když církev podala žalobu na berlínské Ministerstvo vnitra v souvislosti s Drekslerovým případem, Úřad přiznal svoji chybu. Pan Dreksler byl později znovu dosazen do funkce, podal žalobu a získal od berlínského Ministerstva vnitra náhradu škody.

    V dubnu 1998 švýcarské úřady zatkly agenta Úřadu pro ochranu ústavy, který byl přistižen, jak nelegálně sleduje členy Scientologické církve ve Švýcarsku. Švýcarský soud obvinil agenta ze špionáže a odsoudil ho ke 30 dnům vězení za špehování a padělání dokumentů s dvouletým podmíněným propuštěním. Soud poznamenal, že tento zločin poškodil vztahy mezi Německem a Švýcarskem.

    Dnešní soudní rozhodnutí je nejnovější v sérii významných vítězství Scientologické církve v Evropě. Španělský soud před dseeti dny zamítl veškerá obvinění proti scientologům v procesu, který se táhne od roku 1984. V posledních čtyřech letech získala Scientologie oficiální uznání jako náboženství ve Švédsku, Jižní Africe,Venezuele a také Nejvyšším soudem v Itálii.

     

    NAVRCHOLU.cz