0
  • 0
    0
    0
  • Výsledky Scientologie
    0
    0
    Buďte informováni!
    Do níže uvedeného políčka napište svoji e-mailovou adresu a budete pravidelně dostávat nejnovější informace.
     27. 3. 1997 - ČR

    SCIENTOLOGOVÉ MĚLI SVŮJ PRVNÍ KŘEST

    PRAHA - V sobotu 22. března 1997 se uskutečnil poprvé v ČR scientologický křest.

    Na padesát příslušníků Scientologické církve se zúčastnilo oficiální ceremonie této církve. Obřad, který je tak vlastní každé církvi, proběhl v prostorách Dianetického centra na Praze 4, které seznamuje širokou veřejnost s myšlenkami této církve a také s vědou zvanou - Dianetika.

    Jak takový obřad vypadá jsme se zeptali tiskového mluvčího Vlastimila Špalka. „Křest je jedním ze tří náboženských obřadů, které poskytuje Scientologická církev svým věřícím. Trochu se liší od klasického křtu u křesťanských církvích - nepoužívá se zde voda jako křtící prostředek. V zasadě jde o to, že nově narozené dítě je „uvedano“ do tohoto světa. Jsou mu představeni kmotr a kmotra, kteří byli zvoleni rodiči dítěte, aby mu pomáhali orientovat se v pravidlech této společnosti, a v případě smrti rodičů, aby se o něho postarali. Pak je mu sděleno jméno, na kterém se dohodli rodiče a kmotři. Toto jméno je pouze dar a je mu rečeno, že s ním může naložit, jak se samo rozhodne. Dále je mu řečeno, že je to jen jeho život a závisí pouze na něm, jakou si vybere životní cestu.“

    Obřad křestu ceremonoval duchovní z německé Scientologické církve. Nově narozené dítě dostalo jméno ANDREAS a mělo se čile k světu. Tento křest nebyl oficiálním státem uznaným obřadem, přesto jsou čeští příslušníci Scientologické církve nadšeni, že se zde konnal.  

    K otázce jaký má smysl obřad, který není uznán státem, nám V. Špalek řekl:“Je to otázka náboženského cítění. Pokud vyznáváte nějakou víru, tak k této víře neodmyslitelně patří i její rituály. V Scientologii to je především křest, svatba a pohřeb, dále pak nedělní služby. Proto také chceme uznání od státu, abychom mohli svoji víru plně aplikovat. Do té doby to bude jen a pouze neoficiální záležitost.“

    „Je zde například několik mladých párů, kteří by se rádi vzali, ale chtějí obřad jejich vlastní církve. Proto čekají, jak dopadne novela nového zákona o církvích, od které očekávají, že jim poskytne možnost nechat se oddat od scientologického duchovního a že tak jejich sňatek bude právoplatný v ČR,“ uvedl Špalek.

    Vlastimil Špalek
    tiskový mluvčí

    NAVRCHOLU.cz