0
  • 0
    0
    0
  • Results of Scientology
    0
    0
    Stay informed!
    Enter your e-mail address in the below field and you'll be getting the latest news regularly.
     - print page  - print all  - e-mail

    OFICIÁLNÍ UZNÁNÍ A EXPANZE SCIENTOLOGIE

    Expanze Scientologie v Evropě
  • Expanze Scientologie v Evropě 1
  • Oficiální uznání Scientologie 2

    Vznik Scientologie je blízce spjat se spoustou evropských filozofických tradic. Ačkoliv má Scientologie hodně společného s východními náboženstvími, jako je budhismus, zakladatel L. Ron Hubbard rovněž vyjádřil uznání velkým filozofům, náboženským představitelům a vědcům staré Evropy: Sokrates a Plato, Galileo a Tomáš Akvinský, Francis Bacon, Voltaire, Herbert Spencer a mnoho dalších. Kromě toho, některé z nejdůležitějších událostí v rozvoji scientologického náboženství se odehrály právě v Evropě.

    Není proto překvapením, že v současné době je Evropa centrem scientologických aktivit se stovkami církví a misí a tucty organizací pracujících na sociálně prospěšných programech založených na objevech pana Hubbarda.

    Scientologie se v Evropě stabilně rozrůstala po téměř půl století. První scientologická církev byla založena skupinkou scientologů v Los Angeles v roce 1954 a brzy nato se skupiny a ostatní církevní organizace objevily po celé planetě.

    V padesátých letech pan Hubbard cestoval po Evropě, věnoval se výzkumu a pořádal semináře, kde zveřejňoval své nejnovější objevy o lidské mysli a duchu. V roce 1956 otevřel scientologickou organizaci v Dublinu v Irsku a poté, v roce 1959, založil světovou centrálu Scientologie v anglickém Saint Hillu poblíž městečka East Grinstead v oblasti Sussex. Ačkoli v počátečních letech bylo přeloženo málo scientologických materiálů, nezabránilo to tomu, aby se Scientologie šířila jako lavina. Lidé, fascinováni účinnou pomocí, která jim byla poskytnuta na základě principů a praktik Scientologie, brzy začali zakládat scientologické skupiny v různých částech Evropy.

    Francouzští scientologové založili Scientologickou církev v Paříži již v říjnu 1959. V dánské Kodani byla Scientologická církev založena v červnu 1968. Brzy následovaly Scientologické církve ve švédských městech Göteborg a Stockholm.

    Nakladatelství New Era – organizace zodpovědná za překlady a vydávání scientologických materiálů v Evropě, Africe a Asii byla založena v Dánsku stejného roku. Tím se Dánsko stalo hlavním evropským centrem Scientologické církve. Toto postavení Kodaně bylo ještě posíleno v roce 1970 založením řídící centrály Scientologie pro Evropu.

    Mezitím se toto náboženství rozvíjelo i v ostatních evropských zemích. V roce 1969 otevřeli scientologové první skupiny v Německu a Řecku a v roce 1972 v Belgii. V roce 1971 založili církev ve Vídni a následujícího roku další v Amsterodamu. V roce 1978 byly církve  otevřeny ve Švýcarsku a Itálii, zatímco Scientologická církev v Belgii vznikla v březnu 1980.

    Scientologická církev v Milánu se stala největší scientologickou církví na světě. Její velká kongregace je spravována více než 200 duchovními a dalším personálem. V listopadu 2000 se tato církev přestěhovala do značně rozšířených prostor a slavnostní otevření oslovilo více než 3000 občanů Milána včetně představitelů různých náboženství, členů městských rad a vládních představitelů, včetně viceprezidenta italského parlamentu.

    Scientologická církev v Dánsku se rozvíjela také. Aby bylo možné vyhovět zvýšenému zájmu o Scientologii v Evropě, bylo zařízení v roce 1995 značně rozšířeno a kompletně zrenovováno.

    Jeden problém se však objevil. Pan Hubbard na něj upozornil již ve svém interview v roce 1966. Reportér se jej tehdy ptal, kam až Scientologie vyrostla během svých prvních let. „Po celém civilizovaném světě,“ odvětil L. Ron Hubbard, „ale ne za železnou oponu... Jediná věc, se kterou národ zasvěcený zotročování lidí nechce mít nic do činění, je nauka, která dokáže člověka zcela osvobodit.“

    Ale po pádu železné opony se Scientologie rozrůstá neuvěřitelnou rychlostí. V zemích Společenství nezávislých států je kromě dvou velkých scientologických církví v Moskvě a Petrohradě dalších 109 scientologických misí. V Maďarsku, kde byla Scientologie uznána v roce 1991 jako církev, je v současné době velká a expandující církev v Budapešti s dalšími 30 misemi na uzemí Maďarska. V České republice je velká scientologická mise v Praze s dalšími dvěmi misemi v Plzni a Brně. Na Slovensku jsou pak scientologické mise v Bratislavě, Košicích, Banské Bystrici a Levicích.

    V dnešní době nemá celosvětový růst scientologického náboženství – vyjádřený více než 3700 církvemi, misemi a skupinami, které pečují o miliony členů ve 156 zemích  a v 54 jazycích – obdoby.

    NAVRCHOLU.cz