24. 5. 2005 - ČR

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ VÝSTAVY FOTOGRAFIÍ Z CELOREPUBLIKOVÉ PROTIDROGOVÉ KAMPANĚ

Teplice – Také v Teplicích se mohou návštěvníci již v úterý 24. 5. od 14.00 hodin seznámit s unikátní výstavou fotografií z celorepublikové protidrogové kampaně CYKLO-BĚH za Českou republiku bez drog, která proběhla v loňském roce také v Teplicích.

Výstava zároveň symbolicky naváže na již III. ročník letošního protidrogového maratonu. Akci zorganizoval protidrogový projekt Řekni NE drogám-řekni ANO životu, který podporuje Scientologická církev. Hostitelem výstavy je  Regionální knihovna Teplice v Lípové ulici. Výstava je pro návštěvníky  přístupná v pracovních dnech od 10.00 do 18.00 hodin a bude trvat až do 10. června 2005.
 
V rámci výstavy jsou pro návštěvníky  připraveny informační brožury o nejrozšířenějších drogách v naší zemi, zejména o marihuaně a extázi, jejichž zbytky se ukládají v tukových tkáních konzumentů, kde zůstávají a působí dlouhodobě. Připravena je také informační brožura pro rodiče a učitele s názvem Drogy a děti (O tom jak hovořit s dětmi o drogách).

Samotná výstava přibližuje atmosféru a prezentuje  svým obrazem protidrogovou kampaň z loňského léta, kdy 14. června odstartoval z Plzně II. ročník CYKLO-BĚHU za republiku bez drog. Jeho cílem bylo upozornit na drogovou problematiku a podnítit k větší aktivitě zástupce měst v protidrogové prevenci. Trasa dlouhá téměř 1700 kilometrů byla zdolána za 12 dní. Cykloběžci (kombinovali běh a jízdu na kole, přičemž jízda na kole převažovala) museli denně překonat přes 130 kilometrů. Navštívili 47 měst, všech 14 krajů naší země.

Tým cykloběžců v jednotlivých městech mluvil se zástupci měst o drogové problematice a prezentoval jim materiály protidrogového projektu  s názvem Řekni NE drogám - řekni ANO životu. Zástupci měst se pak měli možnost připojit prostřednictvím Prohlášení k cíli "Města bez drog", což taky učinili. Prohlášení zmiňovalo například, zvýšení důrazu na protidrogovou prevenci a mělo podpořit  tuto oblast, aby se pozornost kompetentních a zodpovědných osob a orgánů zaměřila právě tímto směrem. Akce byla zakončena 26. června v Senátu PČR, předáním Prohlášení  spolu s podpisovými archy.

Kromě zástupců navštívených měst se k maratonu za ČR bez drog připojili také mnozí senátoři Parlamentu ČR z nichž například jeho nynější předseda Přemysl Sobotka sdělil, "Jsem velmi rád, že jste uspořádali takovou akci a jsem velice rád, že jsem měl možnost účastnit se II. ročníku cyklo-běhu za Českou republiku bez drog ´Řekni NE drogám-řekni ANO životu´. Jsem si plně vědom, že v dnešní době je velice nutné mladou generaci dostatečně informovat o škodlivosti a nebezpečí drog, které se v naší republice značně rozšířily“.

Letošní III. ročník startuje tradičně již v červnu  a povede přes 45 měst naší země, všech krajů. Protidrogoví aktivisté urazí přes 1300 km. Tradičně nebudou chybět ani Teplice. Slavnostní ukončení bude v Praze 26. června , v Mezinárodní den boje proti drogám a obchodování s nimi. Cíl letošního ročníku je pomoci zvýšit důraz na protidrogovou prevenci a formou Prohlášení „Města bez drog“ zaktivizovat města k tomuto cíli.
 
Poslání a hlavní činnost protidrogového projektu Řekni NE drogám - řekni ANO životu je srozumitelně a správně informovat a vzdělávat širokou veřejnost o zdravotních a sociálních rizicích zneužívání drog. Projekt také nabízí možnost účinného řešení problému drog, které spočívá v unikátním Hubbardově detoxikačním programu bez použití náhražkových drog jako je methadon či subutex.


Pro další kontakt:
 
www.marihuana.cz
www.rekninedrogam.cz

Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR, c/o Dianetické centrum Praha, Jindřišská 7, 110 00 Praha 1,
Tel.: (+420) 221 111 131-2, fax: (+420) 224 222 545
E-mail: scientologie@scientologie.cz, www: http://www.scientologie.cz/tisk

 

NAVRCHOLU.cz