27. 7. 2006 - ČR

Světové vzdělávací turné o lidských právech 2006: „30 dní – 30 akcí – 30 lidských práv“

Praha a Bratislava patřily mezi 22 vyvolených měst, ve kterých se zastavilo Světové vzdělávací turné 2006, organizované mezinárodní organizací Mládež pro lidská práva.

Zakladatelku a prezidentku této mezinárodní organizace paní Mary Shuttleworth přivítalo mezi jinými také vzdělávací centrum pro děti BASIC, ve kterém se přednášky o lidských právech zúčastnily děti i jejich rodiče. Jak řekla jeho ředitelka Andrea Macháčková, „neschopnost učit se může být pro děti zdrcující. Všichni studenti čelí svým výzvám, ať už fyzicky či duševně, a rozhodně si zaslouží znát svá základní lidská práva a samozřejmě své zodpovědnosti“.

V Bratislavě se uskutečnila konference o manželství a rodině, kde se mládež ze Slovenska, Rakouska i České republiky domluvila na budoucí vzájemné spolupráci ve vzdělávání mládeže k lidským právům. Mezi cíle tohoto projektu bude patřit například učení k větší toleranci či snížení šikany ve školách.

Heslem celého vzdělávacího turné je „30 dní – 30 akcí – 30 práv“. Jeho cílem je učit zejména mládež o třiceti lidských právech, které každému z nás zaručuje Všeobecná deklarace o lidských právech Organizace spojených národů. Mottem je citát amerického spisovatele a humanisty L. Ron Hubbarda: „Lidská práva se musí stát skutečností, nejenom idealistickým snem“. Světové turné začalo v Los Angeles a pokračovalo přes Kanadu, Velkou Británii, Německo, Itálii, Rakousko, Českou republiku, Slovensko a dále do Maďarska, na Ukrajinu, do Turecka, Spojených arabských emirátů, Srí Lanky, Singapuru, Jižní Koreje, Filipín, Austrálie, Nového Zélandu a na Fidži, aby svoji pouť zakončilo opět v Los Angeles.

Na své trase se paní Shuttleworth setkává s vysokými úředníky, vedoucími osobnostmi, školami, mládežnickými skupinami a sdělovacími prostředky, aby ukázala důležitost vzdělávání k lidským právům.

Světovou premiéru zažije v rámci tohoto turné 30 nových krátkých hudebních klipů – každý má méně než 60 sekund a poutavou formou prezentuje jedno ze třiceti základních lidských práv. Klipy režíroval Taron Lexton, držitel několika mezinárodních ocenění. Všechny klipy vznikly za velkého přispění oddělení lidských práv Mezinárodní Scientologické církve.

Scientologická církev také toto turné podporuje skrze svou mezinárodní síť misí a církví. Jak řekl mluvčí Scientologické církve pro ČR Jiří Voráček: „Mezi cíle Scientologie patří svět bez válek a šílenství a toho nemůže být dosaženo, pokud nebudou lidská práva široce známá a dodržována. Proto jsme neváhali toto turné podpořit“.

Výsledky světového turné budou prezentovány také na celosvětovém summitu mládeže o lidských právech, který se uskuteční 23. - 24. srpna, přímo v sídle OSN v New Yorku, který organizuje Mládež za lidská práva ve spolupráci s OSN a Mezinárodní Scientologickou cirkví.
 
Pro více informací o mezinárodní organizaci Mládeže za lidská práva a jejich projektech navštivte www.YouthForHumanRights.org nebo napište na info@30prav.cz.

Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR, c/o Dianetické centrum Praha, Jindřišská 7, 110 00 Praha 1,
Tel.: (+420) 221 111 131-2, fax: (+420) 224 222 545
E-mail: scientologie@scientologie.cz, www: http://www.scientologie.cz/tisk

 

NAVRCHOLU.cz