28. 6. 2007 - ČR

KONCERT ŘEKNI NE DROGÁM – ZÁVĚR CELOREPUBLIKOVÉ PROTIDROGOVÉ KAMPANĚ CYKLOBĚH ZA ČR BEZ DROG

Praha - Koncertem ŘEKNI NE DROGÁM byla oficiálně ukončena celorepubliková protidrogová kampaň Cyklo-běh za ČR bez drog 2007. Koncert byl také první akcí, která nese slogan OSN v boji proti drogám na příští tři roky a který zní: „Ovládají drogy TVŮJ ŽIVOT? Jde o tvůj život. Jde o tvé okolí. Drogy tam nepatří.“

Podle úterní zveřejněné zprávy Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) experimentoval s halucinogenní extází každý třicátý Čech nebo Češka ve věku od 18 do 64 let. Češi tak v celé Evropě nejen nejvíc zneužívají marihuanu, ale bohužel i extázi!

Celkem asi 200 milionů lidí na celém světě, tedy skoro každý dvacátý obyvatel planety mezi 15 až 64 lety, okusilo drogy.

Na koncertu, který měl za cíl upozornit na tuto problematiku, vystoupil Julián Záhorovský a Václav Kořínek (držitel ceny Anděl v kategorii Etno hudba), Míša Mrázková a plzeňská rocková skupina Nebylo nás pět.

 

Další informace:

Jak už bylo řečeno, tento koncert se stal vyústěním tradiční celorepublikové protidrogové kampaně spojené se sportem s názvem Cykloběh za ČR bez drog 2007. Cílem kampaně bylo poukázat na NUTNOST zvýšit protidrogovou osvětu a přispět v této oblasti. Trasa letošního 1450 km dlouhého Cyklo-běhu, která odstartovala v pondělí 11. června z Olomouce, vedla přes 45 měst Čech a Moravy. Družstvo osmi cyklistů-běžců, kteří sami žijí život bez drog, urazilo tuto vzdálenost za 12 dní. V průběhu tohoto maratonu navštěvovali představitele měst a mluvili s nimi o problematice drog a jejím řešení, které spočívá v prvé řadě v primární prevenci v dané oblasti. Zároveň městům prezentovali efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově závislé, výhradně bez použití náhražkových drog. V rámci návštěv měst byly uspořádány přednášky o drogách pro 2440 dětí a ve všech navštívených městech probíhaly pouliční protidrogové kampaně.

 

Důležitost primární prevence vyzdvihl také poslanec Richard Dolejš (ČSSD), " Drogy jsou velice nebezpečné bez rozdílu druhu. Informovanost veřejnosti je v tomto směru velmi potřebná, protože užívání drog je lépe předcházet, než později velmi obtížně řešit závislost na nich. Osvěta je tedy nutná nejen směrem ke stávajícím či potenciálním uživatelům, ale také vůči rodičům a pedagogům, aby užívání drog uměli včas rozpoznat. Velmi oceňuji činnost sdružení Řekni ne drogám-řekni ano životu, které bojuje proti všem drogám a věnuje se primární prevenci."

Koncert ŘEKNI NE DROGÁM a Cykloběh za ČR bez drog organizovalo občanské sdružení Řekni Ne drogám – řekni Ano životu. Toto sdružení funguje v ČR již od roku 2001 a je součástí mezinárodního protidrogového projektu  ŘEKNI NE DROGÁM - ŘEKNI ANO ŽIVOTU, který byl založen členy Scientologické církve v roce 1983.

Sdružení kromě sportovních a kulturních akcí pořádá vzdělávací informační kampaň s názvem PRAVDA O DROGÁCH, v rámci které distribuuje 10 informačních brožur o marihuaně, extázi, pervitinu, heroinu, kokainu, LSD, cracku, utišujících lécích a drogách obecně včetně zneužívání alkoholu. Tyto brožury podávají základních informace o zdravotních a sociálních rizicích  o nejvíce dostupných a zneužívaných drogách.

 

Více informací:        

www.rekninedrogam.cz a www.marihuana.cz

Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR, c/o Dianetické centrum Praha, Jindřišská 7, 110 00 Praha 1,
Tel.: (+420) 221 111 131-2, fax: (+420) 224 222 545
E-mail: scientologie@scientologie.cz, www: http://www.scientologie.cz/tisk

 

NAVRCHOLU.cz