1. 11. 2007 - Evropa

SCIENTOLOGICKÁ CÍRKEV VE ŠPANĚLSKU ZÍSKALA NÁBOŽENSKÉ UZNÁNÍ

Madrid - Nejvyšší soud v Madridu vydal včera mezní rozhodnutí o zapsání Národní scientologické církve ve Španělsku do registru náboženských organizací. Je tak další zemí v Evropské unii, která registruje Scientologickou církev.

Od letošního mezního rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva je to již druhá registrace během dvou měsíců. Na přelomu září a října zaregistrovalo Scientologickou církev rovněž Portugalsko.  

„Toto uznání znamená konec éry, kdy museli španělští scientologové bojovat za své právo na náboženskou svobodu. Nejenom že očišťuje Scientologickou církev, ale je také novým začátkem pro všechny scientology ve Španělsku,“ řekl Ivan Arjona, mluvčí Národní scientologické církve ve Španělsku.

Nejvyšší soud v Madridu důkladně prozkoumal zakládající dokumenty církve, její cíle a účely a jednomyslně rozhodl o tom, že Národní scientologická církev ve Španělsku má právo být zaregistrována jako náboženství dle španělských zákonů.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu bylo také založeno na rozhodnutích Evropského soudu pro lidská práva, zejména na jeho jednoznačném rozhodnutí z dubna 2007. Tehdy Evropský soud prohlásil, že Scientologické církvi a jejím organizacím náleží právo a ochrana náboženských svobod dle článku 9 Evropské úmluvy o lidských právech. Toto rozhodnutí se vztahuje na všech 47 členských zemí, které podepsaly a ratifikovaly Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod, a je podpůrným prvkem pro dosažení náboženské svobody pro všechny scientology i jejich náboženské organizace.

„Toto je vyústěním série klíčových vítězství pro celou Scientologickou církev v Evropě. Díky tomuto rozhodnutí se nyní můžeme plně věnovat zlepšování naší komunity a celé země pro dobro všech lidí. Rozhodnutí Národního soudu je významné, protože představuje nejnovější náboženské uznání Scientologické církve jako náboženské organizace v Evropě. To ukazuje, že scientologové a jejich náboženské organizace požívají stejných práv a výsad jako členové jiných registrovaných náboženských organizací v Evropské unii a Evropském společenství,“ řekl Arjona.
 
V září 2004 Národní scientologická církev ve Španělsku slavnostně otevřela rozlehlé prostory v samotném centru Madridu. Tato nová budova církve nepředstavuje jen scientologický kostel pro tisíce místních scientologů, ale je zdrojem podpory pro místní komunitu i celé Španělsko. Církevní sociální programy na pomoc společnosti pomáhají milionům lidí každý rok.  

Scientologické náboženství založil L. Ron Hubbard. První organizace této církve vznikla v USA v roce 1954. Od té doby se církev rozrostla na 7 500 organizací, misí a skupin církve s 10 miliony členy ve 163 státech světa.

Ve Španělsku se Scientologie poprvé objevila na konci 60. let 20. století.

Pro další informace navštivte mezinárodní stránku www.scientology.org nebo lokální českou www.scientologie.cz.

Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR, c/o Dianetické centrum Praha, Jindřišská 7, 110 00 Praha 1,
Tel.: (+420) 221 111 131-2, fax: (+420) 224 222 545
E-mail: scientologie@scientologie.cz, www: http://www.scientologie.cz/tisk

 

NAVRCHOLU.cz