2. 11. 2009 - USA

SCIENTOLOGICKÁ CÍRKEV SLAVNOSTNĚ OTEVŘELA SVÉ NOVÉ SÍDLO VE WASHINGTONU, DC

Tisíce lidí navštívily slavnostní otevření nového sídla zakládající organizace Scientologické církve ve Washingtonu, DC. Slavnostnímu otevření předsedal nejvyšší církevní představitel Scientologie pan David Miscavige a přítomní veřejní činitelé vyjádřili Scientologické církvi uznání za její práci v oblasti lidských práv, reformy kriminality, protidrogových programů a pomoc při katastrofách.

Její budova s celkovou plochou přes 4 500 m2 je domovem dosud největší organizace Scientologické církve v hlavním městě USA. Přítomnost této organizace zde se datuje až k ustanovení zakládající organizace Scientologické církve v této oblasti zakladatelem Scientologie, panem L. Ronem Hubbardem, v roce 1955 – událost, která se považuje za milník při etablování Scientologie.
 
Pan Miscavige a další mluvčí obzvláště ocenili miliony scientologů po celém světě, kteří svým časem a energií pomohli udělat ze vzdělávací protidrogové iniciativy církve ten největší nevládní program svého druhu a dosáhnout toho, že církevní vzdělávací program o lidských právech je dnes tím největším na světě. Ocenili také práci více než 195 000 registrovaných scientologických dobrovolných duchovních, kteří prošli speciálním tréninkem a jsou schopni přijít na pomoc v případě katastrofy.

Když hovořil o důležitosti této význačné organizace Scientologické církve v hlavním městě, pan Miscavige řekl:

„Stručně řečeno, tato církevní organizace symbolizuje celou naši historii a vše, co si L. Ron Hubbard představoval, když zde vykonával funkci našeho prvního výkonného ředitele.

Je to také druh organizace, jakou si představoval, když tvořil naše programy a kampaně určené pro den, kdy společenský zmatek vezme lidem půdu pod nohama... což se stalo 9. září 2001 a co iniciovalo naši Mobilizaci k činnosti po 9. září.“

Hlavní význam církevní organizace Scientologické církve ve Washingtonu však leží ještě hlouběji, jak přiblížil pan Miscavige:

„Díváte se na živoucí ztělesnění svobody a rovnosti, které původně inspirovalo tento národ, protože tato církev představuje život, svobodu a právo jít si za svým štěstím. A stojí zde dnes díky svobodě, na níž byl tento národ založen – díky náboženské svobodě. Neboť to bylo právě zde, v hlavním městě tohoto národa, kde jsme bojovali a vyhráli naše uznání.“

Slovy kongresmana Brada Shermana z 27. okresu Kalifornie, kterými oslovil shromáždění:

„Pracoval jsem tvrdě a soustavně, abych vyjádřil svůj názor, který je, jak věřím, názorem celého Kongresu, že všechny země by měly jednat se všemi náboženstvími na základě rovnoprávnosti a poskytnout skutečnou náboženskou svobodu pro každého.“

Kongresman Sherman ocenil práci církve na poli zvyšování obecné povědomosti o Všeobecné deklaraci lidských práv OSN a řekl, že boj za lidská práva se skládá také z pomoci lidem, aby si lidská práva uvědomili.

„To je také důvodem, proč je úsilí mnoha církví a náboženských organizací zaměřujících se na lidská práva tak důležité.“

Dalšími mluvčími, kteří se zúčastnili otevření nového sídla organizace Scientologické církve, byli paní Addie Richburg, prezidentka a předsedkyně správní rady National Alliance of Justice and Faith (Národní aliance pro víru a spravedlnost); paní Diana Rothe-Smith, výkonná ředitelka National Voluntary Organizations Active in Disaster (Národní sdružení dobrovolných organizací činných při katastrofách, NVOAD); a pan Mike Silverstein, prezident Dupont Circle Advisory Neighborhood Association, který také zastupoval primátora distriktu Columbia, pana Adriana M. Fentyho.

Reverendka Sylvia Stanard, ředitelka veřejných záležitostí zakládající organizace církve, pak všechny pozvala dovnitř na prohlídku nového sídla, jehož Informační centrum pro veřejnost obsahuje mnoho multimediálních prezentací ilustrujících základy scientologického náboženství, celosvětové humanitární a sociální programy a také život a odkaz L. Rona Hubbarda. Stejně jako v jakékoli jiné organizaci Scientologické církve jsou i zdejší dveře otevřeny každému, kdo si přeje vejít a udělat si o scientologii vlastní obrázek.
________________

Washington, DC, hrál v životě zakladatele scientologického náboženství klíčovou roli. Ve věku 13 let se L. Ron Hubbarda, jako nejmladší skaut Orel, setkal s prezidentem Calvinem Coolidgem. Počátkem 30. let si jako student univerzity George Washingtona osvojil vědecké metody, které později použil k rozluštění záhady lidské mysli a života. Po 2. světové válce otestoval techniky dianetiky na bezpočtu případů v nemocnici Svaté Alžběty (Saint Elizabeth’s Hospital) a sepsal první rukopis o svých objevech v knize Dianetika: původní teze. V roce 1955 ustanovil zakládající organizaci Scientologické církve a stal se jejím výkonným ředitelem.

Zakládající organizace Scientologické církve ve Washingtonu, DC, byla milníkem pro scientologické náboženství, které dnes zastupuje více než 8 000 organizací, misí a skupin ve 165 zemích světa. V rámci pokračujícího programu uspokojení poptávky po službách Scientologické církve byly otevřeny nové organizace v Berlíně, Johannesburgu, Londýně, Madridu, New Yorku a San Francisku. Počátkem tohoto roku otevřela církev nová sídla ve švédském Malmö, texaském Dallasu, v Nashvillu v Tennesee a 24. října také v Římě – to znamená 5 nových význačných sídel v posledních 6 měsících.

Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR, c/o Dianetické centrum Praha, Jindřišská 7, 110 00 Praha 1,
Tel.: (+420) 221 111 131-2, fax: (+420) 224 222 545
E-mail: scientologie@scientologie.cz, www: http://www.scientologie.cz/tisk

 

NAVRCHOLU.cz