1. 2. 2010 - USA

Nové sídlo Scientologické církve otevřeno v Québecu

Kanada, Québec - Patnáct set scientologů a jejich hostů z celé Kanady a Spojených států zaplnilo v sobotu ulici Saint-Joseph v samotném srdci čtvrti Nuovo Saint-Roch před číslem 665, aby se zúčastnili slavnostního otevření nového sídla Scientologické církve Québec. Otevření nového sídla s plochou více jak 4 300 m2, které bude sloužit scientologům z celé provincie, představuje významný rozvoj scientologické komunity, jež se zde začala formovat již před 35 lety

Pan David Miscavige, předseda rady Religious Technology Center a duchovní představitel scientologického náboženství, zahájil slavnostní otevření a uvítal shromážděné scientology a jejich hosty v novém sídle. Jeho příchod vyvolal nadšené a dlouhotrvající ovace, které byly projevem díků za jeho osobní návštěvu Québecu a významnou roli, kterou sehrál při otevření tohoto nového sídla a všeho, co toto sídlo znamená pro budoucnost scientologů v Kanadě.

Jak pan Miscavige řekl: „Toto nové sídlo je přípravou na mnohem větší věci, které na nás čekají v budoucnosti. A tato budoucnost se otevírá právě nyní.“

Nové sídlo církevní organizace ve městě Québec je předvojem rozsáhlé expanze scientologie napříč Kanadou. Nové církevní organizace budou otevřeny ve městech Montreal, provincie Québec; Kitchener, provincie Ontario; Winnipeg, provincie Manitoba; a kompletní rekonstrukce čeká současnou budovu Scientologické církve v Torontu. Na obzoru je také otevření Scientologické pokročilé organizace (Advance organization), jež se bude rozkládat na 77 hektarech na předměstí Toronta. S ní bude otevřena také pobočka managementu církve, jež bude koordinovat expanzi scientologie a programy na zlepšení společnosti v Kanadě.

Mezi významné osobnosti, které se zúčastnily slavnostního otevření, patřily Alving Curling, bývalý mluvčí zákonodárného shromáždění Ontario a současně vedoucí v Mezinárodní organizaci pro inovaci, dále paní Pamela Appelt, soudkyně u Soudu pro kanadské občanství a patronka Mezinárodního centra pro lidská práva a demokratický rozvoj a také pan Alan Stein, profesor práva a významný obhájce lidských práv a náboženské svobody.

Ve svém projevu pan Curling řekl: „Ať je tento nový domov pro Scientologickou církev v Québecu majákem pro všechny muže a ženy dobré vůle – místem, kde budou pořád vítáni, aby společně pomáhali tomuto světu. Sjednocování lidí dobré vůle je charakteristickým znakem Scientologické církve a i proto s vámi dnes slavím otevření této nové organizace.“

Tříposchoďová konstrukce z kamene a skla, jež se rozprostírá přes celý blok, má u dvou hlavních vchodů charakteristická průčelí ve stylu Art deco. Nová budova církve podstoupila rozsáhlou rekonstrukci nejen, aby pojala všechny scientologické náboženské služby, ale aby se také stala základnou pro služby společnosti, jež scientologové poskytují prostřednictvím mnoha aktivit a humanitárních programů.

V rozsáhlém informačním centru pro veřejnost je umístěna multimediální výstava popisující jak náboženskou filozofii a praktiky, tak život a odkaz zakladatele Scientologie L. Rona Hubbarda. Výstava také zahrnuje církví sponzorované humanitární a sociální programy, které nabízejí praktické odpovědi na sociální problémy, jako jsou kriminalita, drogy, negramotnost, úpadek morálních hodnot a přírodní i člověkem způsobené katastrofy. Tyto programy představují práci organizací Scientologické církve při službách společnosti v tom místě, ve kterém působí a v dalších částech světa.

V budově je také kaple pro nedělní služby, svadby a pojmenování (křtiny). Dále knihovna, která obsahuje písemné a audio materiály L. Rona Hubbarda, místnosti pro náboženské poradenství a studium, sál pro společenské akce a místnosti na semináře, kanceláře veřejných záležitostí a konferenční místnosti k setkáním na koordinaci iniciativ týkajících se lidských práv s podobně orientovanými organizacemi. Pro scientology i návštěvníky je zde také kavárna.

Na začátku slavnostního otevření pan Miscavige poznamenal, že tento den dává nový význam heslu Québecu, Je me souviens - já si pamatuji. Závěrem řekl: „Nechť tato nová budova symbolizuje skutečnost, že nejenom že si pamatujeme Québec, ale nikdy také nezapomeneme na náš závazek, který máme k jeho lidem - a v tomto duchu mi dovolte citovat L. Rona Hubbarda:

„Až dnes opustíte toto místo a vydáte se do světa, pamatujte si ty nástroje života, které máte, a s nimi spojenou úlohu je používat ku prospěchu vašich bližních.“

Za doprovodu těch scientologů, kteří byli hnacím motorem budování tohoto nového sídla, přestřihl pan Miscavige slavnostně pásku a pozval všechny přítomné na prohlídku.

Otevření sídla v Québecu je druhou budovou, která se letos slavnostně otevřela a sedmým místem, jež bylo otevřeno během posledního roku ve světě. Nové sídlo Scientologické církve pro Evropu v Bruselu bylo otevřeno 23. ledna 2010. V říjnu 2009 otevřel pan Miscavige dvě nová sídla. Zakládající Scientologickou církev ve Washingtonu, DC a Scientologickou církev v Římě. V dubnu 2009 otevřel nová sídla ve městech Nashville, stát Tennessee; v Dalasu, stát Texas a ve mestě Malmo ve Švédsku.

Tato sídla jsou dalšími na seznamu těch, které Scientologická církev otevřela v hlavních městech světového dění, včetně Národní Scientologické církve Španelsko v Madridu, Scientologické církve v New Yorku, Scientologické církve v San Francisku, Scientologické církve v Londýně a Scientologické církve v Berlín, nedaleko Braniborské brány.

Další dvě nové církve se slavnostně otevřou v únoru 2010 a celkem 12 dalších do konce letošního roku.

Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR, c/o Dianetické centrum Praha, Jindřišská 7, 110 00 Praha 1,
Tel.: (+420) 221 111 131-2, fax: (+420) 224 222 545
E-mail: scientologie@scientologie.cz, www: http://www.scientologie.cz/tisk

 

NAVRCHOLU.cz