17. 2. 2000 - ČR

SCIENTOLOGICKÁ CÍRKEV OTEVŘE NOVÉ PROSTORY V CENTRU PRAHY

PRAHA - Scientologická církev otevře své nové prostory v pátek 18. února 2000 v centru města v Jindřišské ulici č. 7. Stane se tak při slavnostním zahájení v 18.30 hod, kdy dojde k přestřižení pásky a prohlídce nových prostor.

Cílem přestěhování aktivit církve do nových prostor, které jsou o 1/5 větší než ty původní, je zpřístupnit náboženské služby církve skutečně pro všechny lidi ze všech sfér společnosti. O tom, že Scientologie - aplikovaná náboženská filozofie - má současnému člověku co nabídnout,  svědčí zájem o její služby v minulém roce, kdy ji navštívilo celkem 2600 lidí. Z toho více než polovina - 1600 - byli lidé, kteří přišli do kontaktu se Scientologií poprvé.

„Je pravda, že jsme v minulém roce zaznamenali velký zájem jak o naše služby, tak o knihy od L. Rona Hubbarda. Naše církev  je otevřena od 9. hodiny ranní do 22. večerní, a to po celý týden včetně víkendů a svátků. Snažíme se tak, abychom zde byli pro každého člověka, který potřebuje pomoc či je v tísni. Ale i pro ty, kteří hledaní jen duchovní osvěžení,“ řekl J. Voráček, tiskový mluvčí Scientologické církve.    

Na 400 m2 plochy nových prostor, které se skládají z 15 místností, se nalézá přijímací místnost, kde si lidé mohou vyplnit Oxfordský test schopností, shlédnout video o Dianetice či podívat se na unikátní interview s L Ronem Hubbardem. V neděli dopoledne se zde rovněž koná Scientologická nedělní služba (obdoba bohoslužby u jiných náboženství). Kromě nedělní služby pořádá Scientologická církev další ceremonie, jako je svatba, jmeniny a pohřeb. Tyto služby vykonávají kaplani Scientologické církve.

Dále je zde studovna, která má tři místnosti, kde lidé studují individuální kurzy na zlepšení života, vycházející z náboženské filozofie Scientologie. Tyto kurzy jsou např. zaměřeny na zlepšení komunikace, mezilidských vztahů, manželství či zvládnutí stavů, kdy život jde jednou nahoru a pak dolů. Tyto kurzy dodávají lidem poznatky, které mohou využít ve svém životě tak, aby ho měli  plně pod kontrolou a dosáhli svých cílů v osobním, rodinném a pracovním životě.

Další tři místnosti jsou určeny pro tzv. auditing - duchovní konzultace, jejichž cílem je nalézt pravdu sám o sobě a o své minulosti a zbavit se nežádoucích duchovních zátěží, které vedou k vymanění se z koloběhu života a smrti, a tak docílení naprosté duchovní svobody.

Zbytek místností pak pokrývají administrativní místa včetně místnosti pro překladatele, kteří překládají knihy  L. Rona Hubbarda z angličtiny do češtiny.

O tom, že Scientologie - použitelná náboženská filozofie skutečně expanduje, svědčí i prodejnost knih od L. Rona Hubbarda v české jazyku. Knihy Dianetika: M oderní věda o duševním zdraví, ze které vzešla pozdější náboženská filozofie Scientologie, se prodalo za dva roky od jejího vydání (v lednu 1998) 4300 kusů. Kniha vyšla již v druhém vydání. Celosvětově byla tato kniha přeložena do 52 jazyků a prodalo se jí přes 18 milionů kusů.

Další knihou, která zaznamenala velký ohlas, je Scientologie - Základy myšlení. Této knihy se za tři měsíce od jejího vydání v českém jazyce v prosinci minulého roku prodalo přes 600 kusů. Tato kniha shrnuje všechny základní aspekty a axiomy scientologického náboženství.

Scientologická církev byla založena v roce 1954 v USA a vychází z učení svého zakladatele L. Rona Hubbarda. Filozofie samotná v době obsahuje prvky západní i východní tradice. Samotná nauka má velmi blízko k buddhismu, přičemž ceremonie čerpají ze západní tradice. Ústředním motivem církve je to, aby člověk mohl nalézt spásu prostřednictvím osvobození se z koloběhu zrození a smrti, a tím dosáhl naprosté duchovní svobody. 

Církev působí do současné doby ve 133 zemích světa. Celosvětově se k ní hlasí přes 8 milionů lidí, z toho v ČR má několik set členů a příznivců.

V ČR jsou aktivity církve vedeny prostřednictvím činnosti Dianetického centra. Důvodem je existence diskriminačního zákona o církvích a náboženských společnostech, který umožňuje registraci pouze pro subjekty, které mají více než 10 000 členů.  Jiná možnost legální registrace Scientologické církve neexistuje. V jiným zemích světa, jako je např. USA, Maďarsko, Holandsko nebo Venezuela. je registrována jako církev a náboženská společnost. Letos by měla získat statut církve ve Švédsku, Dánsku a Itálii.  

Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR, c/o Dianetické centrum Praha, Jindřišská 7, 110 00 Praha 1,
Tel.: (+420) 221 111 131-2, fax: (+420) 224 222 545
E-mail: scientologie@scientologie.cz, www: http://www.scientologie.cz/tisk

 

NAVRCHOLU.cz