PROGRAM DOBROVOLNÝCH DUCHOVNÍCH SCIENTOLOGICKÉ CÍRKVE

DOBROVOLNÍ DUCHOVNÍ PŘI ZÁPLAVÁCH V LÉTĚ 2002

Těžkou zkouškou prošli také dobrovolní duchovní  v České republice, kteří velmi výrazně pomohli v době záplav v Praze v srpnu 2002.

Již v pondělí večer 12. srpna povolala pražská Scientologická církev své dobrovolné duchovní na pražskou Kampu, kde budovali zátarasy z pytlů proti stále se zvyšující Vltavě. V této činnosti pokračovali také v úterý 13. srpna. Ve středu 14. srpna, kdy byly  evakuace pražských občanů již v plném proudu, pomáhali dobrovolní duchovní v evakuačních centrech na Praze 1, v dalších dnech také na Praze 2 a 4. Pomáhali lidem hlavně při bolestech zad, páteře a kloubů. Použili techniky, které se nazývají asisty, což jsou jednoduché techniky na úlevu od fyzické a duševní bolesti. Byly vyvinuty a sestaveny americkým spisovatelem a  humanistou L. Ronem Hubbardem. Techniky asistů ve své podstatě pomáhají osobě, která trpí fyzickou či duševní bolestí, obnovit komunikaci s postiženým místem svého těla. Díky tomu osoba cítí úlevu a rychleji se uzdravuje. Lidé, kteří se tyto techniky naučí, je pak mohou velmi jednoduše používat a účinně tak pomáhat ostatním.

Velmi oceněná byla pomoc našich dobrovolných duchovních také Hasičským sborem hlavního města Prahy. Dobrovolníci  dodávali v sedmi pražských hasičských sborech asisty a pomohli znovu obnovit síly hasičům při jejich boji s vodním živlem a s odstraňováním následků povodní.

Dobrovolní duchovní Scientologické církve také pomohli 20 operátorkám Centra krizových linek, které byly neustále na telefonu a měly problémy se zády. Jejich vedoucí se další den  vyjádřila slovy: „Dnes pravděpodobně děláme nadále svoji práci jen díky dodaným nervovým masážím (asistům)“.
 
Když se povodně zastavily, nastoupila četa dobrovolných duchovních k úklidu ulic postiženého pražského Karlína od nánosů bahna a dalších nečistot.

Celkově téměř 70 dobrovolných duchovních Scientologické církve Praha poskytlo během  sedmi nejkritičtějších dnů  přes 407 asistů a 136 komunikačních sezení s lidmi, které záplavy negativně ovlivnily. Tito lidé poté komentovali svoji změnu podobnými slovy, jako asi padesátiletá evakuovaná paní: „Jakoby ze mě všechno spadlo.“  Nebo jako jedna z operátorek Centra krizových linek, která se vyjádřila takto: „Je to super, už mě to (záda) nebolí.“

Jak velmi dobře naši dobrovolní duchovní provedli svou práci, vyjadřuje také dopis ředitele Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Jiřího Gosmana: “Vysoce si vážíme okamžité pomoci a nezištné podpory, kterou nám  vaši dobrovolní duchovní a Scientologická církev jako celek poskytli v době likvidace následků během povodňové situace v našem hlavním městě Praze. Vaše pomoc byla o to významnější, že krizová situace svým nebývalým rozsahem předčila všechny dosavadní zkušenosti, a Integrovaný záchranný systém, stejně jako Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy, který je jeho součástí, by bez Vaší podpory nebyly schopny stejně účinně a bez úplného psychického i fyzického vyčerpání personálu všechny nutné práce zabezpečit. Bez Vaší spolupráce, jíž si nesmírně vážím, by se již tak nedozírné následky ještě znásobily.“


Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR, c/o Dianetické centrum Praha, Jindřišská 7, 110 00 Praha 1,
Tel.: (+420) 221 111 131-2, fax: (+420) 224 222 545
E-mail: scientologie@scientologie.cz, www: http://www.scientologie.cz/tisk

 

NAVRCHOLU.cz