0
  • 0
    0
    0
  • Výsledky Scientologie
    0
    0
    Buďte informováni!
    Do níže uvedeného políčka napište svoji e-mailovou adresu a budete pravidelně dostávat nejnovější informace.
     6. 11. 2009 - Evropa

    Právní bitva o náboženskou svobodu ve Francii. Shrnutí případu.

    Českými médii proběhla řada článků (konec října 2009), z kterých jedinec mohl získat dojem, že se Scientologii „konečně někdo postavil“ a že „snad Scientologie ve Francii prohrála“. Opak je však pravdou.

    I přes značný humbuk a obvyklé jednostranné informování českými a zahraničními médii se ve skutečnosti jedná o spor, kde Scientologie vyhrála. A to nad pokusem zredukovat náboženskou svobodu a Scientologii ve Francii. A vyhrála i navzdory snaze protinábožensky smýšlejících extrémistů, kteří za případem stáli.

    Shrňme si fakta k případu:

    1) Jedná se o 11 let starý případ – z roku 1998. Paní Malton po 5 měsících v církvi zjistila, že se již nehodlá dále účastnit služeb v Scientologické církvi. Svobodně tedy odešla. Následně požádala o vrácení svých příspěvků za církevní služby (kurzy a auditing) a dalších materiálů (knih a náboženského přístroje zvaného E-metr). Církev ve Francii tuto žádost akceptovala a příspěvky vrátila – to je naprosté unikum v rámci Scientologické církve – člen může požádat 3 měsíce po obdržení služby o vrácení příspěvků, pokud je nespokojen.

    2) Nešlo o nespokojenou osobu, ale o tlaky proti celé církvi. To dokládá fakt, že po vrácení příspěvků podala paní Malton žalobu na církev. A spojila se s francouzskou antisektářskou skupinou ADFI a ke sporu se přidali další osoby.

    3) Případ byl odložen. V roce 2006 prokurátor navrhl zamítnutí žaloby pro nedostatek důkazů o provinění (tedy prokurátor po vyšetřování došel k závěru, že se Scientologická církev a její členové ničeho nedopustili.)

    4) Politické motivy pozadí žaloby? Dne 8. září 2008 vydal vyšetřovací soudce 57stránkovou obžalobu proti Scientologické církvi v Paříži, jejímu knihkupectví a šesti členům a zahájil tak soudní proces. Případ začal probírat v květnu a červnu 2009. Nejednalo se však o nestranný soud, ale o inkviziční jednání s cílem stůj co stůj církev pošpinit a odsoudit. A to za ohromné asistence médií, které se funkce „kata“ velmi rády ujaly.

    5) Výhra nebo prohra? Posuďte sami. Žaloba požadovala spolu s vládou zákaz Scientologie. To však Pařížský soud plně zamítnul.

    A to mimo jiné také proto, že:
    a. za více než 10 let se neobjevila další stížnost na církev a
    b. v protikladu co mylně uváděla média, obžalovaní jednali na základě upřímného náboženského přesvědčení.

    Soud také zamítnul drastické sankce požadované vládou.

    Soud neuvalil jakákoli omezení na aktivity církve.

    6) Odvolání. Právní zástupce církve a obviněných členů se odvolal. Soud tedy pokračuje! Žádný z rozsudků není pravomocný (tedy není platný). Ať už Vás média přesvědčila o čemkoli.

    Při odvolání může Vyšší soud dospět úplně k jinému výsledku.
    A historie nám dává za pravdu, že se tak často stává! Například v sousedním Německu církev vyhrávala všechny spory, které byly proti ní vzneseny. A přesně jako teď, média byla plná novinových titulků, když církve prohrávala, a když se karta obrátila, nikoho to najednou nezajímalo.

    Francie zůstává na špici zemí na světě, které vedou tvrdou politiku diskriminace proti Scientologické církvi a jejím členům. Proto také Ministerstvo zahraničí USA ve své roční zprávě o náboženské svobodě vydané 26. října 2009 uvádí, že „diskriminace“ scientologů ve Francii „i nadále vzbuzuje obavy.“

    Toto je však značným kontrastem k přístupu k Scientologii v jiných zemích, kde je Scientologie oficiálně uznána jako náboženství (např. Maďarsko, Švédsko, Španělsko nebo Rusko).

    Ohledně Ruska je zde nedávná výhra Scientologické církve u Evropského soudu pro lidská práva, kde soud shledal, že scientologické organizace v Rusku mají právo být chráněny náboženskou svobodou garantovanou Článkem 9 Evropské konvence o lidských právech a musí být právně registrovány.

    Scientologické náboženství expandovalo v roce 2008 více než v uplynulých pěti letech. A v uplynulých pěti letech expandovalo více než v předchozích padesáti letech. Scientologická církev se celosvětově rozrostla z jedné organizace v roce 1954 na více než 8000 organizací, misí a skupin v 165 zemích.

    Ve Francii církev existuje již 50 let a má zde přibližně 45 000 členů.

     

    V sobotu 24. října 2009 slavnostně otevřela nové prostory Scientologická církev v Římě a o týden později budou slavnostně otevřeny nové prostory Scientologické církve ve Washingtonu, D.C. Letos v dubnu zahájila činnost v nových prostorech Scientologická církev ve městech Malmo ve Švédsku, Dallas a Nashville v  USA.

    NAVRCHOLU.cz