0
  • 0
    0
    0
  • Results of Scientology
    0
    0
    Stay informed!
    Enter your e-mail address in the below field and you'll be getting the latest news regularly.
     27. 10. 2001 - ČR

    MARATON ZA LIDSKÁ PRÁVA 2001 STARTOVAL V PRAZE

    PRAHA - Třicet běžců z devíti zemí Evropy nese poselství míru a tolerance do Paříže.

    Po zapálení pochodně za mír a toleranci pod sochou sv. Václava na pražském Václavském náměstí bylo ve čtvrtek 27. října 2001 vypuštěno 150 bílých balónků a sedm maratonských běžců vyběhlo na svou 8000 kilometrů dlouhou mírovou pouť Evropou. Tým maratonců, sestávající z šesti českých a jednoho amerického atleta nese poselství Všeobecné deklarace lidských práv do devíti evropských zemí. K maratoncům se v průběhu trasy připojí dalších 20 běžců z Německa, Maďarska, Rakouska, Švýcarska, Španělska, Velké Británie, Itálie a Francie. Běžci  vybíhají z pěti různých evropských měst a všichni se setkají 22. října v Paříži na mírovém koncertu za podporu a dodržování lidských práv.

    Téměř dvouhodinové zahájení pod sochou sv. Václava, které pod patronátem americké nevládní a neziskové organizace „Přátelé Spojených národů“ spolupořádala Scientologická církev a americká Nadace pro náboženskou toleranci, demonstrovalo českou podporu idejím Evropského maratonu za lidská práva 2001 a jeho poselství míru a tolerance.  Mezi účastníky vystoupili mimo jiné JUDr. Pavel Bílek, zástupce ředitelky Českého helsinského výboru, RNDr. Vladimír Sáňka, představitel české Muslimské obce a Martin Weightman, ředitel Evropské kanceláře za lidská práva Scientologické církve z Bruselu.

    Organizace za lidská práva varují před rostoucí intolerancí ve Francii, týkající se především minoritních náboženských skupin. Francie jako jedna z předních evropských zemí propagujících volnost, rovnost a bratrství by měla převzít vedoucí roli v dodržování Všeobecné deklarace lidských práv, kterou po 2. světové válce podepsalo více než 130 národů světa.

    „Naším cílem je převést tuto myšlenku tolerance ve skutečnost a akcí těchto i dalších běžců z různých zemí světa, kteří poběží do Paříže, předat toto poselství všem městům, přes něž poběží. Toto poselství předají v závěru  prezidentovi Francouzské republiky, kde se v poslední době zdvihla vlna intolerance vůči menšinovým skupinám, která je v západní demokracii skutečně alarmující,“ řekl Martin Weightman z Evropské kanceláře za lidská práva.

    „Především ale v těchto dnech myslíme na ty, jejichž základní lidské právo bylo popřeno. Mám na mysli právo na život; všichni víme, že při barbarských útocích ve Spojených státech amerických zahynuly tisíce bezbranných lidí a četní další byli zraněni, opuštěni a poškozeni. Tento útok může mít původ v nacionální a náboženské nesnášenlivosti. Voláme po spravedlivosti a rozvaze v současné napjaté situaci, po občanské svobodě a toleranci“ - to bylo poselství známého českého religionisty Odila I. Štampacha, které zaslal účastníkům maratonu.

    Cestou budou členové maratonského týmu rozdávat výtisky Všeobecné deklarace lidských práv, aby občany informovali o jejich právech. Ponesou také petici podepsanou náboženskými, politickými a občanskými reprezentanty, určenou francouzskému prezidentovi, premiérovi a parlamentu. Tato petice je vyzývá, aby ve Francii Všeobecnou deklaraci lidských práv převedli ve skutečnost.

    Součástí Maratonu je také kampaň „Mládež za lidská práva“, sponzorovaná americkou organizací Přátelé Spojených národů, která mládež vyzvala k sepsání esejí o důležitosti lidských práv. Vítězové vyhrají výlet k Vysokému komisaři pro lidská práva Spojených národů v Ženevě.

    NAVRCHOLU.cz